Raadhuis Franeker

FRANEKER Raadhuis

getekend in 3d met Sketchup

Een van de mooiste gemeentehuizen in Nederland is toch wel het in renaissance stijl gebouwde raadhuis van Franeker.
Het is gebouwd in 1591 midden in de tachtig-jarige oorlog.
In die tijd moet het er ongeveer zo als hieronder hebben uitgezien. Later is er een nieuw stuk aangebouwd dat daarna weer deels is afgebroken en wat we nu kunnen zien zal zo’n 130 jaar oud zijn. Tekeningen vermelden het jaar 1885. In dit ‘nieuwe’ gedeelte bevindt zich de prachtige trouwzaal, die nog steeds veelvuldig wordt gebruikt (moet nog worden getekend).
Heel wat voorouders in onze familie moeten hier zijn getrouwd. Van de achterkant van het gebouw zijn maar weinig foto’s bekend, maar een glimp verraadt dat er ook in de twintigste eeuw nog een stuk is aangebouwd

De trap die nu naar een bordes leidt was vroeger rond. Men liep meteen vanuit de deur de trap af, net zoals de koningin dat doet met het nieuwe kabinet. Aan de zijkant (Het Noord) was een kleine balustrade waar de burgemeester het volk kon toespreken, maar was erg onpraktisch vanwege de gracht en het is er altijd donker en het Raadhuisplein geeft veel meer mogelijkheden. Het gevolg is dus de huidige trap met bordes en de balustrade is veranderd in een soort erker, die via een trapje binnen te bereiken is , maar wordt eigenlijk nooit meer gebruikt.

Wat verder opvalt is het feit dat het gebouw niet ‘in de haak’ staat. Dwz de hoek tussen het Raadhuisplein en het Noord is 80°. Dat gegeven wekt heel veel bewondering voor de toenmalige bouwers.
De toren is een zg lantaarntoren en een prachtig staaltje van bouwkunst. Er zijn heel veel versieringen aangebracht op de gevel. Op foto’s hieronder zien we het rijk versierde ijzerwerk met voor die tijd heel moderne cijfers. Vooral de 5 is zijn tijd ver vooruit.

De spuwers, gargoyles, zijn nog steeds aanwezig en dienden vroeger voor het afvoeren van het regenwater vanuit de kilgoten.

Foto’s hieronder met het
bijbehorende smeedwerk
Klik op
de foto voor een groter exemplaar

ARMISOFT