Zonnepanelen op je dak

Techniek: wie kan er nog zonder?Hoeveel stroom wek ik op?

 


Door de daling van de prijzen en 15% met een max van

650 euro!

Kijk bij de vakmensen zelf van Solvar (verderop)i, betrouwbaar en snel heb ik gemerkt steeds aantrekkelijker zeker nu de overheid de belastingmaatregelen op goedkope panelen heeft ingetrokken


Hieronder een mooi voorbeeld uit de praktijk


Zonnepanelen

Over zonnepanelen hoor je soms de gekste verhalen, maar laten we hier een paar feiten noemen. In ons land is de zonnekracht nooit hoger dan 800 Watt per vierkante meter. Dat is alleen op een onbewolkte dag in juni / juli wanneer de zon loodrecht op het paneel staat.

Het rendement van de meest gangbare panelen komt vaak niet hoger dan 25% en daarom kunnen ze niet meer vermogen leveren dan 200 W/m2. 

 

Gebruik als vuistregel een nuttig vermogen van 150 W/m2 maw een paneel met afmetingen 1650 x 1000 x 30 mm =1.650 x 1 x 150W levert circa 245 W piek en zal bij normaal weer tussen 150 en 200 Watt leveren.


De situatie

Deze installatie heeft tot en met september al 3,3 ton CO2 bespaard en dat komt overeen met 8,9 bomen.
De effectiviteit van deze installatie is 4,4 kWh/kW/dag. In deze periode t/m 30 september is er voor bijna 720 euro aan stroom opgewekt,  11 % van de aanschafkosten. En dat in een half jaar! Prachtig resultaat.

Nog iets over de effectiviteit. In sommige rapportages zie je nogal eens geflatteerde resultaten, maar een objectieve berekening gaat uit van de opbrengst gedeeld door het geïnstalleerde vermogen gedeeld door het aantal dagen dat de installatie in gebruik is. Per dag kan dit aanzienlijk verschillen. Voorbeeld slechte dag 0,5 kWh / 4,5 kW = 0,11 en daar tegenover een mooie zonnige dag 20 kWh / 4,5 kW = 4,44. Daarom is het beter om uit te gaan van een langere periode.

Een 2 onder een kap woning met de voorkant op het zuiden.  

Maw 8 panelen op het zuiden en 10 op het westen

DATUM   Begin Eind Zon op tijd Vermogen Geschat Act.
                Opbr. Jaar Opbr. jaar
jaar mnd dg dagen kwh kwh min gem. Watt  KWh  KWh


Van tijd tot tijd wordt deze tabel bijgewerkt om inzicht te geven in het nut van
deze panelen.

16 mei was een regenachtige dag maar zou op jaarbasis toch nog 1850 KWh opleveren….

De ‘slechtste’ dag was 21 mei met 824 KWh op jaarbasis.

 Tip. Controleer tijdens de zonnige periode de aansluitwaarde van de zekering voor het geval u op vakantie gaat. 

Jammer wanneer de installatie stopt door te hoge opbrengst


Na 1 week al zo'n mooi resultaat

 
Terugverdienen.

Bovengenoemde installatie heeft ruwweg 6500 euro gekost. Uitgaande van een verbruik van 5000 KWh per jaar zal deze installatie de energiebehoefte kunnen dekken en besparen we ongeveer 1000 euro per jaar en verdienen we de installatie in minder dan 7 jaar terug. Dit is een groffe benadering. De leveranciers kunnen dat veel beter en passen alles aan naar gelang de situatie. Zij kunnen ook de juiste accessoires leveren. Alles op maat: omvormers, Bluetooth of WiFi.

 

 

 


Klik op
een plaatje
 hieronder,
zoek een product en bestel.

 

 

ARMISOFT